Fakulta sociálních studií má už rok opět svou čajovnu. Málokdo o ní ale ví
Čtyři nadšení studenti před rokem v suterénu Fakulty sociálních studií znovu otevřeli Sluneční čajovnu. Její prostory měly sloužit pro odpočinek studentů, teď se však potýkají s nedostatkem návštěvníků a požárním hlásičem. Jaké další problémy řeší a co v čajovně nabízí, prozradili čajovníci Anička Kotlářová a Dalibor Máslo.

Anička: Všichni čtyři jsme se k tomu dostali až minulý rok, kdy jsme trochu tušili, že tady čajovna je, ale je stále zavřená. Když jsme se začali dotazovat, proč je zavřená, zjistili jsme, že na provoz bylo málo lidí. Rozhodli jsme se tedy, že ji zkusíme znovu otevřít a udržet ji v chodu. Na začátku bylo vše jednodušší, protože jsme byli do věci hodně zapálení, teď ale bojujeme s časem.
Anička: Žádná fixní otevírací doba není. Právě tohle téma je častým bodem našich diskuzí. Dosud byla čajovna otevřená vždy, když jsme měli pauzu v rozvrhu nebo volný den. Nyní plánujeme, že bude otevřená spíše v odpoledních hodinách.
Dalibor: Člověk musí provoz čajovny propojit se školou a rozvrhem. Průběžně se radíme a otevírací dobu na daný týden vyvěšujeme na Facebook, kde má Sluneční čajovna svou stránku.
Anička: Nechodí. Většina lidí na fakultě neví, že čajovna existuje, nebo mají problém ji najít. Občas někdo nesměle nakoukne, ale neodhodlá se vejít dovnitř. Také záleží na tom, který je den v týdnu nebo roční období.
Dalibor: Do čajovny chodí nejvíce studenti environmentalistiky, kteří vědí, že jsme ji zakládali. Ti chodí pravidelně. Případně sem chodí studenti psát skupinové projekty, protože je tu dostatek místa. Také se tu objevují absolventi školy.
Anička: Nabízíme různé druhy černých, zelených nebo ovocných čajů v bio kvalitě. Hodně studentů sem chodí na maté, které podáváme tradičně v dýni a které má povzbuzující účinky. Specialitami jsou potom salep, mošt či jiné studené nápoje. Pro milovníky kávy jsme ochotni uvařit i tu. Je zde možnost si vypůjčit i deskové hry nebo knihy. Tento prostor je unikátní, tak se snažíme zde vytvářet uvolněnou a příjemnou atmosféru.
Dalibor: Výhodou naší čajovny je především prostornost a klid, který studenti mohou využívat pro skupinové projekty nebo workshopy. Chceme, aby čajovna byla pro studenty i nadále klidovou zónou, kam mohou chodit především relaxovat.
Anička: Primárně se chceme zaměřit na to, aby měla čajovna fixní otevírací dobu. Hodně jsem také zvažovala, že bych zde nabízela i malé občerstvení. Máme tu ale nainstalovaný požární hlásič, který nás omezuje jak v zapalování vonných svíček, tak ve vaření. Musíme tedy vymyslet pokrmy, které budou jednoduché na přípravu a nemusí se tepelně upravovat. Stejný problém je i s vodními dýmkami. Ty zde ale nemůžeme mít především proto, že jsme na půdě školy. Přemýšleli jsme, jak tenhle problém vyřešit, ale s hlásičem se nedá nic dělat.
Dalibor: Rádi bychom také v rámci udržitelnosti získali nové členy, kteří mají chuť a čas zde pracovat a aktivně se do chodu čajovny zapojit.