Proč jsou ceny stejných jídel různé?
Studentští zástupci v Akademickém senátu poukázali na pondělním zasedání 3. 5. na fakt, že za některá stejná jídla studenti platí v různých menzách Masarykovy univerzity rozdílné částky.

Nesrovnalostí si nevšimli pouze studenti, ale také sami zástupci Univerzity. „Cenové rozdíly jsme zaznamenali také, a nejen proto jsme zahájili šetření tohoto problému,“ uvedl rektor univerzity Petr Fiala. „Zkoumání bude trvat do 9. května a na základě získaných podkladů zveřejníme výsledky,“ dodal rektor.
Při porovnávání základních jídel, které si studenti mohou zaplatit téměř ve všech menzách, se objevily rozdíly v cenách. V menze na Moravském náměstí si tak studenti mohou koupit smažený sýr až o šest korun dráž než v Academic restaurant. „Academic restaurant kalkuluje smažený sýr s přílohou a malou zeleninovou ozdobou a každý zákazník si u pokladny může dokoupit tatarku, kečup nebo jiný dresing dle chuti. Ostatní menzy kalkulují smažený sýr s přílohou a tatarskou omáčkou. Zde záleží na aktuálních akčních nabídkách surovin použitých na výrobu pokrmu. V tomto případě rozdílnou cenu zapříčinila rozdílná gramáž jednoporcové balené tatarské omáčky a její aktuální cenová nabídka,“ vysvětlila cenový rozdíl Jana Švecová, referentka stravovacího provozu.
U ostatních jídel nejsou částky tak rozdílné a podle Jany Švecové je malý rozdíl způsoben tím, že jednotlivé menzy nakupují suroviny od odlišných dodavatelů a také mohou použít jiné receptury. „Snahou vedení stravovacího provozu je sjednocovat receptury a jídelní lístky a tyto drobné odchylky eliminovat,“ dodala Švecová.
Autor: Vladimíra Dostálová